Archive and Chronology of Finnish Foreign Policy
Remove bookmark

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puheenvuoro sotiemme veteraanien ja lottien juhlatilaisuudessa Presidentinlinnassa 1.12.2022

Arvoisat sotiemme veteraanit, lotat, hyvät naiset ja herrat,

on kunnia saada kanssanne juhlistaa Suomen itsenäisyyttä. Itsenäisyyttämme, joka meillä on teidän ansiostanne. Haluan kertoa, että me muistamme, me kunnioitamme ja me kiitämme.

Sota on julmaa aina. Varmasti kaikilla teilläkin on jäljellä jälkiä sodasta – syvät haavat. Niistä kovista kokemuksista huolimatta teitte paluun elämään. Työura, perheen, kodin perustaminen ja yhteiskunnan rakentaminen odottivat, ja siihen te kykenitte.

Varmasti aika moni teistäkin on pysähtynyt joskus ajatelmaan, että ”miten minä siitä kaikesta selvisin”. Ja vastaus taitaa olla, että itsellekin hämmästykseksi löysin itsestäni kykyjä kestää, sietää vastoinkäymisiä. Ylittää ne rajat, jotka aikaisemmin tuntuivat aivan mahdottomilta. Se on hyvä oppi meille kaikille, että ihminen löytää itsestään tiukassa tilanteessa uusia ominaisuuksia kestää, sietää ja mennä eteenpäin.

Tänä päivänä sota riehuu Euroopassa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Ja ukrainalaiset nyt omalta kohdaltaan, varmasti myös itselleenkin ja ainakin meille muille hämmästykseksi, ovat löytäneet kykyjä puolustautua. Sellaisia kykyjä, joilla nuo mahdottomilta tuntuvat rajat ovat tulleet ylitetyiksi.

Nuo sodan aallot, laineet tuntuvat täällä meilläkin. Tosin meidän turvallisuusasemamme on hyvin vakaa, mutta niin kuin varmasti olette havainneet, huolta on energiasta, sen hinnasta, jopa saatavuudesta ja muutoinkin elämän kustannusten kasvamisesta. Ne ovat hyvin pieniä vaikeuksia verrattuna kaikkeen siihen, mitä olette kokeneet. Mutta uusia vaikeita kokemuksia monille sukupolville. Silloin tuo teiltä periytyvä oppi siitä, että ihminen löytää itsestään ominaisuuksia tiukan paikan tullen, se kyllä pelastaa ja auttaa eteenpäin.

Arvoisa komentaja, hyvät perinneyhdistysten puheenjohtajat, teette tärkeää työtä viemällä tätä sanomaa eteenpäin ja muistuttamalla jälkipolvia siitä. Kiitos teidän työstänne.

Niin, meillä on edessämme toivon mukaan leppoisa kahvikeskustelu. Me voimme siinä muistella menneitä. Ja ennen kaikkea me haluamme puolisoni kanssa osoittaa kaiken sen kiitollisuuden ja kunnioituksen, jonka te olette ansainneet.

Remove bookmark