Arkistonumero
2909
Luokka
Puheet
Puhuja
Ulkoministeri Pertti Paasio
Lähde
Ulkoasiainministeriö
Alkuperäinen kieli
suomi
Päiväys
3.7.1990

Ulkoasiainministeri Pertti Paasion lausunto hallituksen neuvottelun jälkeen 3.7.1990

Humanitaarisista ja ihmisoikeussyistä Suomen hallitus ei näe esteitä neuvostojuutalaisten kauttakululle Suomen kautta Israeliin tai muualle.

Hallitus edellyttää, että kauttakulkijoilla on Suomessa vapaasti mahdollisuus uudelleenharkita matkasuunnitelmiaan.

Hallitus katsoo Geneven 1949 yleissopimuksen perusteella, että Israel ei saa asuttaa omia kansalaisiaan vuonna 1967 tai sen jälkeen miehittämilleen palestiinalais- ja arabialueille.

Hallitus pitää sen vuoksi tärkeänä, että Israel noudattaa ilmoittamaansa politiikkaa, jonka mukaan se ei asuta neuvostojuutalaisia näillä alueilla.

Palastiinalaisten oikeuksien kunnioittaminen ja käytännön toimet niiden toteuttamiseksi ovat - yleisten rauhanpyrkimysten osana - erityisen ajankohtaisia vallitsevassa jännittyneessä tilanteessa Lähi-idässä ja Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla.

Hallitus toivoo sen vuoksi, että kalkki osapuolet, ml. Israelin hallitus, tekevät kaikkensa viime vuonna lupaavasti käynnistyneen rauhanprosessin uudelleen aloittamiseksi.

Tämä puhe on tulostettu Ulkopoliittisen instituutin ylläpitämästä EILEN-arkistosta.

Suositeltava viittaustapa:
Pertti Paasio: Ulkoasiainministeri Pertti Paasion lausunto hallituksen neuvottelun jälkeen 3.7.1990, 3.7.1990, http://www.eilen.fi/fi/2909/ (7.4.2020)

Tulosta sivu Lisää kirjanmerkki