Suomen ulkopolitiikan asiakirja-arkisto ja kronologia
Lisää kirjanmerkki

Ulkoasiainministeri Väyrysen esittämä valtiovallan tervehdys Marina Congress Centerin harjannostajaisissa 18.9.1991

Arvoisat rakentajat,
hyvät naiset ja herrat,

Kun rakennushanke, jolla vielä vuosi sitten ei ollut edes rakennuslupaa, on nyt edennyt harjannostajaisvaiheeseen, kyseessä täytyy olla jotain poikkeuksellista. K7-varastomakasiinin muuttaminen nykyaikaiseksi kongressikeskukseksi käynnistyi viime syksynä vauhdikkaasti. Marina Congress Centerin suunnittelu ja käytännön toteutus ovat edenneet ripeästi. Poikkeuksellisen nopea tahti ei olisi ollut mahdollinen, elleivät kaikki hankkeessa mukana olevat olisi sitoutuneet päämäärän saavuttamiseen - Marina Congress Centerin valmistumiseen hyvissä ajoin, ennen kuin ensimmäiset kongressivieraat, ETYKin seurantakokouksen valtuuskunnat ensi maaliskuussa astuvat sisään.

Seurantakokouksen isäntänä Suomella on velvollisuus antaa kokouksen käyttöön asianmukaiset tilat. Siksi myös valtio on poikkeuksellisesti mukana tässä kiinteistöyhtiössä.

Marina Congress Centerin rakennustyön edistymiselle on vetänyt vertoja ETYKin kehitys. Voisin jopa nähdä hieman vertauskuvallisuutta tämän rakennuksen lähihistorian ja ETYK-prosessin viimeaikaisen kehityksen välillä. Sekä tällä rakennuksella että ETYKillä on ollut vahva runko, joka on hyvin palvellut vuosikaudet. Vahvan rungon varaan on voitu nopeasti rakentaa ajan tarpeita vastaavia uusia rakennelmia.

Kuten tiedätte, on ETYKin piirissä on kuluneen vuoden aikana sovittu monista uusista toimintamuodoista. Seurantakokous säilyy kuitenkin turvallisuus- ja hyteistyökysymysten koko laajan kentän kokoavana foorumina.

Myös ETYKin osanottajavaltioiden piiri on muuttunut. Kahdesta Saksasta on tullut yksi. Albania on ottanut kannettavakseen velvoittavat ETYK-sitoumukset. Kaksi päivää sitten Albanian presidentti allekirjoitti Finlandia-talossa Helsingin päätösasiakirjan. Erityisen iloisia olemme siitä, että naapurimme Viro, Latvia ja Liettua, saatuaan takaisin itsenäisyytensä, ovat nyt ETYKissäkin mukana ja osallistuvat myös seurantakokoukseen tämän katon alla ja yhteisen Itämeremme rannalla. Odotamme naapurimaidemme presidenttejä jo lähiviikkoina Helsinkiin allekirjoittamaan ETYKin päätösasiakirjan.

Marina Congress Center sijaitsee paikalla, joka tuo esille meren yhdistävänä elementtinä. Katajanokan kaupunginosa kuvastaa yhteyksiämme Itämeren piirissä, Euroopassa ja muualla maailmassa. Marina Congress Center antaa luontevan lisän Katajanokalle kansainvälisten yhteyksien luomispaikkana. Katajanokan historia ja sen nykypäivä tuovat hyvin esille kansainvälisten yhteyksiemme eri lohkot: valtioiden väliset suhteet, kaupankäynnin ja ihmisten väliset suorat yhteydet.

Arvoisat vieraat,

Valtiovallan puolesta haluan kiittää rakennuttajaa, suunnittelijoita ja rakentajia panoksestanne tämän hankkeen hyväksi. Tähänastinen työnäytteenne on vakuuttava. Teidän on syytä olla ylpeitä siitä, että olette mukana rakentamassa Marina Congress Centeriä. Toivotan teille menestystä sekä tämän rakennuksen viimeistelyssä että tulevissa tehtävissänne.

Lisää kirjanmerkki