Suomen ulkopolitiikan asiakirja-arkisto ja kronologia
Poista kirjanmerkki

Valtiotieteen tohtori Paavo Väyrynen Keskustan puoluevaltuuskunnassa 24.4.1993

Pyydän saada kiittää puoluevaltuuskuntaa luottamuksesta.

Tänään ei ole vielä ehdokkaan linjapuheen aika. Se on käsillä kesäkuussa, jolloin ehdokas nimetään. Pari sanaa haluan kuitenkin sanoa myös tässä yhteydessä.

Ymmärrän hyvin, että monet teistä olivat yllättyneitä sen vuoksi, että ilmoitin viime viikon torstaina päättäneeni luopua valtioneuvoston
jäsenyydestä. Niin olivat myös monet puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenet. Alkuhämmennyksen jälkeen kaikki sujui kuitenkin mukavasti. Seuraajani valittiin vielä samana päivänä.

Jatko ei mennyt yhtä hyvin. Eroni ajankohdasta synnytettiin yllättävä kiista. Julkisuuteen levitettiin perättömiä väitteitä eroni taustasta. Nämä eivät olleet hyviä eväitä ehdokkaalle.

Käydyt keskustelut ovat kuitenkin olleita ja menneitä. Niitä on turha enää vatvoa. Nyt on katsottava eteenpäin.

Olen vakuuttunut siitä, että nykyisissä oloissa minun oli viisasta erota hallituksesta. Uskon, että tekin kaikki tulette tästä vakuuttuneiksi.

Minulle on annettu se neuvo, että minun olisi pyrittävä parantamaan julkisuuskuvaani. Siihen pyrin ja toivon, että omat tässä minua tukevat. Minulle riittää se, että totuus tulee esiin.

Mutta mielikuvapoliitikoksi en suostu. Olen aina ollut aate- ja asiapoliitikko. Tältä pohjalta käyn myös presidentinvaaliin. Haastan ja pakotan toiset ehdokkaat keskusteluihin Suomen ja koko ihmiskunnan tulevaisuudesta. Tämän keskustelun perustana on tilinteko menneeseen. Näitä kahta asiaa ei voida erottaa toisistaan.

Presidentillä on Suomen poliittisessa järjestelmässä hyvin keskeinen asema.

Presidentti on ensisijassa ulkopolitiikkamme tärkein johtaja. Tämän asian merkitystä ei voida liiaksi korostaa tässä levottomassa maailmassa. Suomen asema on tulevina vuosina valinkauhassa ei vähiten sen vuoksi, että jäsenyysneuvottelumme Euroopan yhteisön kanssa tulevat ratkaisuvaiheeseensa uuden presidentin toimikaudella ja hänen johdollaan.

Nykyisen murroksen keskellä presidentillä on tärkeä tehtävä myös kansakunnan henkisenä johtajana. Päivänpolitiikan ulko- ja yläpuolella oleva presidentti voi ja hänen tulee luoda linjaa tulevaisuuteen ja rohkaista ihmisiä ponnistelemaan kohti parempia päiviä. Tämän murroksen keskellä preidentin tulee olla vähäosaisten puolustaja ja kannustaja. Presidentin tulee olla maan isä.

Lupaan teille jo nyt, että teen ennennäkemättömän kovan vaalityön. Olen jokaisen suomalaisen tavattavissa. Toivon, että jokainen
teistä tukee työtäni. Tarvitsen teidät kaikki valisijanaisikseni ja -miehikseni.

Edessämme on todellinen suuntavaali. Kysymys on Suomen suunnasta. Meidän tehtävänämme on osoittaa Suomelle kestävä tie tulevaisuuteen.

Poista kirjanmerkki