Suomen ulkopolitiikan asiakirja-arkisto ja kronologia
Lisää kirjanmerkki

Ulkoministeri Soinin puhe Mauno Koiviston hautamuistomerkin paljastustilaisuudessa

Ulkoministeri Timo Soinin puhe Mauno Koiviston hautamuistomerkin paljastustilaisuudessa Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä, 25. marraskuuta 2018.

Rouva Tellervo Koivisto,
presidentti Mauno Koiviston omaiset,

Herra tasavallan presidentti,

arvoisat kutsuvieraat
Inhimillinen ja tyylikäs.

Näillä sanoilla kuvasi palkintolautakunta nyt paljastettavaa presidentti Koiviston hautamuistomerkkiä.

Inhimillinen ja tyylikäs sopivat kuvaamaan myös Mauno Koivistoa ihmisenä ja koko hänen elämäntyötään. On suuri kunnia olla tänään muistamassa hänen keskeistä rooliaan itsenäisen Suomen yhteiskunnan kehityksessä. Koiviston hautajaiset toukokuussa 2017 osoittivat, miten suurella lämmöllä suomalaiset suhtautuivat presidenttiinsä.

Hautamuistomerkki päättää yhden siirtymävaiheen, mutta on samalla alku uudelle, pysyvälle. Ympärillämme olevat muistomerkit täällä Hietaniemen hautausmaalla ovat symboleita erilaisista aikakausista ja niiden päättymisestä. Ne kertovat paitsi ihmisestä, myös ajasta – ja niiden äärellä voi tarkastella paitsi kansakunnan historiaa myös omaa paikkaansa suhteessa historiaan ja nykyhetkeen.

Till en gravvård kommer man för att minnas den avlidnes unika levnadsbana. Minnesmärket ska vara bestående och tidlöst. Ett bra minnesmärke ger utrymme för många olika upplevelser och minnen. På det praktiska planet är det viktigt att man kan lägga ned en blomma vid det och att det passar in i sin omgivning. Alla de här egenskaperna förväntade vi oss också av Mauno Koivistos gravvård.

Valtioneuvoston kanslia käynnisti presidentti Koiviston hautamuistomerkin suunnittelukilpailun tämän vuoden alussa. Kilpailuun saapui 138 ehdotusta. Toimikunta päätyi selkeästi ja yksimielisesti voittajaan. Taiteilija Perttu Saksan teos ’Kartta’ on arvokas ja helposti lähestyttävä, eikä siinä ole ylimääräisiä koristuksia. Tältäkin osin se kuvaa hyvin Koiviston henkilöä ja elämäntyötä sekä lujaa uskoa. Tänään, presidentti Koiviston syntymäpäivänä, muistomerkki paljastetaan, kuten tavoitteena oli.

”Säröt ja uurteet, matkallamme tulleet jäljet, muokkaavat meistä sen keitä olemme”, on todennut taiteilija itse teoksestaan. Teosta on innoittanut muisto Mauno Koivistosta halkaisemassa suurta kiveä, siihen reikiä poraten: tarkoituksena, että reikiin valuva vesi talvella jäätyisi ja halkaisisi kiven.

Hitaasti ja rauhallisesti vaikka läpi harmaan kiven. Mauno Koivisto rohkaisi meitä luottamaan tulevaan ja rakentamaan sitä määrätietoisesti yhdessä. Hän jätti meihin jäljen, jota Kartta-teos nyt omalla osuvalla tavallaan kuvaa.

Valtioneuvoston puolesta haluan onnitella taiteilijaa ja kiittää teoksen valmistamiseen osallistuneita tahoja. Toivon, että tämä teos löytää paikkansa aikakauden symbolina ja muistuttaa meitä eteen päin kulkemisen tärkeydestä, silloinkin kun säröjä syntyy.

Lisää kirjanmerkki