Suomen ulkopolitiikan asiakirja-arkisto ja kronologia

Mikä on Eilen-arkisto?

2000-luvun alussa sekä Ulkopolitiikka-lehteen koottu Suomen ulkopolitiikan kronologia että ulkoministeriön kustantama ”Suomen ulkopolitiikan lausuntoja ja asiakirjoja” –julkaisu lakkautettiin. Systemaattisesti kerätyn ulkopoliittisen dokumenttiaineiston häviämistä on kuitenkin jo muutaman vuoden ajan ehditty pitää suurena puutteena niin tutkijoiden kuin toimittajienkin näkökulmasta. Ulkopoliittinen instituutti on tämän vuoksi päättänyt rakentaa kaikille avoimen Suomen ulkopolitiikan verkkoarkiston, joka koostuu alkuvaiheessa Suomen ulkopolitiikan kronologiasta ja keskeisten ulkopoliittisten toimijoiden puheista.

Suomen ulkopolitiikan kronologia on koottu Yearbook of Finnish Foreign Policy  -julkaisusta, jossa sitä julkaistiin vuodesta 1973 lähtien. Kronologia on englanninkielinen, jotta se palvelisi myös ulkomaisia käyttäjiä.

Ulkopoliittisia puheita on koottu arkistoon asiakirjoja luovuttavien tahojen kotisivuilta ja arkistoista. Arkistossa on presidentin, pääministerin, ulkoministerin, ulkomaankauppa- ja kehitysministerin, puolustusministerin ja puolustusvoimain komentajan puheita.

Ulkoministeriö ja Koneen Säätiö ovat tukeneet hanketta.


Tulostettava A4-kokoinen juliste (PDF), jossa tietoa arkistosta.