Dokumentarkiv och kronologi för Finlands utrikespolitik
Tillägg bokmärke

Republikens president Sauli Niinistös gratulationsanförande vid prisutdelningen av Millenniumpriset den 18 maj 2021

Talet framfördes på engelska

Bästa professorer Shankar Balasubramanian och David Klenerman, bästa åhörare!

Under bara ett drygt år har en specifik utmaning, nämligen covid-19-pandemin, omvälvt våra liv totalt. Tack och lov har vi också fått bevittna snabba vetenskapliga framsteg i kampen mot pandemin.

Trots att fokus just nu ligger på coronaviruset, är pandemier naturligtvis inte den enda globala utmaning vi står inför. Tillsammans måste vi finna sätt att tackla klimatförändringen, se till att livsmedelsförsörjningen är tillräcklig och säkerställa en ren miljö, för att nämna några få exempel.

Alla dessa utmaningar har ett gemensamt: svaren på dem kräver lösningar som enbart teknologi och vetenskap kan erbjuda. Vi behöver vetenskap och teknik för ett bättre liv.

Och för ett bättre liv behöver vi vetenskapliga forskare med mod, nyfikenhet och kunskaper. Vi behöver banbrytande innovationer för ett samarbete utan gränser för mänsklighetens bästa.

Varje innovation föregås i själva verket av engagemang, uthållighet och enormt mycket nyskapande forskning.

**

Millenniumpriset för teknologi är Finlands hedersbetygelse till innovationer för ett bättre liv.

I dag har jag den stora äran att gratulera er, professor Shankar Balasubramanian och professor David Klenerman, som de nionde vinnarna av Millenniumpriset för teknologi.

Vi är tacksamma för era insatser i utvecklingen av tekniken för nästa generations DNA-sekvensering.

Tekniken sägs ha omformat den grundläggande förståelsen av vad liv är genom att möjliggöra snabb, exakt och förmånlig dna-sekvensering.

Innovationen har en enorm betydelse för biologi och medicin världen över. Den möjliggör bättre hälso- och sjukvård, effektivare livsmedelsproduktion och bättre förståelse av växtsjukdomar. Dessutom har tekniken skapat förutsättningar för utvecklingen av flera vaccin mot coronaviruset.

Jag är imponerad av er innovation och ert arbete.

**

Jag vill nu be Marja Makarow, ordförande för Teknikakademin, att överlämna Millenniumpriset för teknologi till er.

Utmärkelsen, konstverket MilkyWay, har skapats av den kända finländska konstnären Pekka Jylhä. Det symboliserar det fördomsfria, kreativa och nyfikna tänkande som utmärker framgångsrik forskning. Som bäst kan sådant tänkande medföra viktiga genombrott för mänskligheten, såsom nästa generations sekvensering.

Varma gratulationer!

Tillägg bokmärke