Suomen ulkopolitiikan asiakirja-arkisto ja kronologia
Lisää kirjanmerkki

Statsminister Marins tal vid självständighetsfesten för Finlands barn den 7 december 2022

Bästa barn!

Jag önskar er varmt välkomna till barnens självständighetsfest. Jag heter Sanna och jag är Finlands statsminister. Med mig här har jag ministrarna Annika och Anna-Maja. Till oss som leder regeringspartierna hör också Li och Maria, som tittade in i början av festen. Tillsammans önskar vi er alla en glad självständighetsdag. De två senaste åren har vi inte kunnat samlas och fira så här tillsammans, och det har varit väldigt tråkigt. Men nu ska vi passa på att ha en riktigt rolig fest.

Ministrarna i vår regering har till uppgift att se till att Finland är en bra plats att leva och växa upp på. Vi vill bygga upp ett Finland som är hållbart på många olika sätt. Ett land där alla kan lära sig så mycket som möjligt i skolan. Där alla har vänner och närstående och vi tar hand om varandra. Där vi hela tiden kämpar mot klimatförändringarna och för vårt lands välfärd. Kort och gott, ett land där vi alla har en möjlighet till en bra framtid och där var och en kan känna sig behövd.

Temat för den här festen är Framtidens skapare. Om ni ser er omkring så ser ni att hela huset fullt av sådana idag. Ni barn är framtiden. Ni är ungefär 560 gäster här idag, från mer än 280 olika kommuner runt om i Finland. Vissa av er har rest över 1 000 kilometer för att komma hit. I ett så stort land finns det utrymme för variation. Ni som är här idag pratar 11 olika språk som modersmål. Vilken rikedom!

Det jag vill säga åt er, är att världen runt omkring oss förändras inte bara av sig själv, utan vi kan också förändra den. Era åsikter är viktiga. Därför är det fint att ni är så många här idag för att fira Finlands självständighet tillsammans. Vi vill verkligen höra vad ni tänker om framtiden.

Men glöm inte heller, att en av barnens viktigaste rättigheter är rätten att vara barn. Jag hoppas att ni alla har det riktigt roligt idag och att ni njuter av festen!

Lisää kirjanmerkki