Suomen ulkopolitiikan asiakirja-arkisto ja kronologia
Lisää kirjanmerkki

Uttalande av republikens president Sauli Niinistö vid Natos toppmöte i Madrid den 29 juni 2022

Ärade generalsekreterare, bästa kolleger

I går kväll tog vi ett viktigt steg mot Finlands och Sveriges medlemskap i Nato. Det trilaterala samförståndsavtal som vi undertecknade tillsammans med Turkiet banar väg för vår anslutning. Jag vill tacka er alla för ert starka stöd till oss. Det har varit av avgörande betydelse.

Nu kan vi fokusera på framtiden. Jag försäkrar er om att Finland kommer att göra sitt bästa för att stärka hela alliansen.

Det finns ett akut behov av det, att göra alliansen starkare. Det börjar i Europa. I och med Rysslands olagliga invasion av Ukraina har vår säkerhetsmiljö förändrats dramatiskt.

Jag vet att de Natoallierade redan talade med president Zelenskyj i morse. Det ukrainska folkets mod har berört oss alla djupt. När Ukraina försvarar sin självständighet, sin suveränitet och sin frihet försvarar landet också våra gemensamma värderingar. Därför måste vi vara orubbliga i vårt stöd till Ukraina. Finland förbereder för närvarande sitt sjunde paket med försvarsmaterielhjälp till Ukraina. Att vi bevarar vår enighet är avgörande. Den är vår starkaste tillgång.

Följderna av det krig som Ryssland för i Ukraina är djupa. Och de är globala. Grunden för internationell fred och säkerhet är allvarligt undergrävda. Livsmedelsförsörjningen hotas av en stor kris. Vår ekonomiska motståndskraft testas.

När vi tar en titt på den globala säkerheten råkar vi omedelbart på Kina. Jag tror fortfarande att Kina, om det så vill, skulle kunna spela en konstruktiv roll för att få ett slut på kriget i Ukraina. Vi måste också diskutera hur vi på lång sikt reagerar på Kinas växande betydelse regionalt och globalt. Jag ser fram emot möjligheten att i dag utbyta åsikter med likasinnade partner från Asien och Stillahavsområdet.

Hela världen är i kaos. För ett starkt försvar av våra gemensamma värderingar behöver vi partner utanför det euroatlantiska området. Det som gäller för Nato gäller också för gemenskaper i allmänhet. Tillsammans är vi starkare.

Lisää kirjanmerkki