Suomen ulkopolitiikan asiakirja-arkisto ja kronologia
Lisää kirjanmerkki

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön videotervehdys suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressiin 16.-18.6.2021

Arvoisat suomalais-ugrilaisten kansojen edustajat, hyvät maailmankongressin tarkkailijat, Haluan kiittää presidentti Kaljulaidia ystävällisestä kutsusta osallistua tähän kahdeksanteen suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressiin.

Maailmankongressi järjestetään neljän vuoden välein, mutta työ suomalais-ugrilaisten kielten ja kulttuurien eteen on jokapäiväistä. Kaikille teille kuuluu kiitos tärkeästä työstä, jota teette yhteisen kulttuuriperintömme vaalimiseksi ja kehittämiseksi.

Olisin mielelläni tänään kanssanne paikan päällä kauniissa Tarton kaupungissa. Pandemiatilanteesta johtuen se ei valitettavasti ollut tällä kertaa mahdollista. Erityisen arvokasta joka tapauksessa on, että viime vuodelta siirretty tapahtuma tänä vuonna viimein toteutuu.

Tuntuu usein, että elämme jatkuvan myllerryksen keskellä. Me kaikki kaipaamme myös pysyvyyttä – asioita, joista saamme turvaa maailman muutoksen keskellä. Oma kulttuuri, oma kieli, omat perinteemme – nämä ovat asioita, jotka tuovat jatkuvuutta ja luovat elämään kiintopisteen.

Tänä vuonna maailmankongressin yhtenä teemana on ilmastonmuutos. Ilmastonmuutos koskettaa meistä jokaista. Se vaikuttaa ympäristöömme ja vaatii toimia meiltä kaikilta – niin valtioilta kuin yksilöiltä. Suomalais-ugrilaisia kansoja elää alueilla, joita ilmastonmuutos ravistelee jo nyt perustavaa laatua olevalla tavalla. Arktisella alueella ilmasto lämpenee jopa kolme kertaa nopeammin kuin maapallolla keskimäärin. On tärkeää, että ilmastonmuutokseen liittyvää tietoa on saatavilla myös pienillä vähemmistökielillä.

Suomalais-ugrilainen yhteistyö perustuu luottamukseen, avoimuuteen ja keskusteluun. Tunnemme toisemme. Tuttujen kesken voimme yhdessä tukea toisiamme, sekä yhteisen perintömme vaalimisessa että yhteisiin haasteisiin vastaamisessa.

Näinä aikoina, kun emme voi normaaliin tapaan matkustaa toistemme luo, on tärkeää ylläpitää yhteyksiä muilla keinoin. Teknologian ansiosta voimme vaihtaa ajatuksia myös etäällä toisistamme. Myös suomalais-ugrilaisten kansojen välillä, ja niiden sisällä, voidaan luoda uusia väyliä yhteistyölle ja löytää uusia keinoja kieltemme ja kulttuuriemme ylläpitämiseen ja vahvistamiseen.

Virtuaalinen yhteydenpito ei kuitenkaan voi koskaan täysin korvata kasvokkain kohtaamista. Toivon, että pääsemme pian jatkamaan tätä työtä myös toisiamme tavaten ja toistemme luona vieraillen. Toivotan teille kaikille mielenkiintoisia ja tuloksellisia kongressipäiviä, niin siellä Tartossa olijoille kuin kaikille tapahtumaan etäyhteyksillä osallistuville!

 

Lisää kirjanmerkki